Jak využít impulzy z těla pro šťastný a vyrovnaný život

Tělo je jedním z nejcennějších nástrojů, kterými jsme vybaveni pro realizaci svých vizí, nápadů a přání. Naše myšlenky se rodí v nehmotné formě a právě díky tělu jim můžeme vdechnout reálnou podobu.

Představte si, že máte skvělý nápad, ale chybí vám tělo. Nemůžete ho vyslovit, ani uskutečnit. Nemůžete dojít na místo, kde byste mohli svůj nápad realizovat, ani uchopit cokoliv, co by vám v tom pomohlo.

Tělo jako samozřejmost

Stejně jako své nejbližší ve svém životě velmi často bereme jako samozřejmost a věnujeme jim méně pozornosti, tak stejně přistupujeme každodenně k tělu. 

Ignorujeme jeho impulzy, které k nám vysílá, a to i přesto, že nám říkají, co potřebuje, aby bylo plné energie a schopné spolupracovat na našich snech a cílech.

Je to skutečně spolupráce. Tělo a mysl jsou jako kolegové na projektu. Jak často však ignorujeme tělo a upřednostňujeme mysl, která se neustále žene vpřed, aniž by brala ohled na fyzické potřeby a kondici?

Kdo je skutečně na vině?

Mysl a tělo často působí jako dva soupeři. Ale je to opravdu tak? Protože kromě nezastavitelného toku myšlenek a přicházejících impulzů z těla jste tady ještě vy, kdo rozhoduje, jak se věci budou vyvíjet. Ale jak často a zdalli vůbec, jste si toho vědomi? 

Vy, jako vědomá bytost, máte moc ovlivnit své tělo i mysl. Tím, že si uvědomuju, co se uvnitř mě děje a využívám schopnosti se rozhodnout a činit takové kroky, které vycházejí vstříc oběma – mysli i tělu. Tím dokážu přinést rovnováhu mezi oba a umožnit jim pracovat v harmonii, kterou následně niterně pocítím.

Jste si vědomi impulzů svého těla?

Jak jste všímaví k impulzům, které vám tělo posílá? Odpovězte si upřímně na tyto otázky:

  • Cítíte hlad, ale necháte ho být?
  • Přehlížíte únavu a chcete něco dokončit? 
  • Ignorujete bolest a tlačíte se k dalšímu výkonu?

Dáváte-li přednost mysli, která si jede svoje: ještě, ještě, ještě a takzvaně se „kousnete“, tedy vnitřně zatnete a dál šlapete na plyn, i když tělo vysílá červené kontrolky, že něco potřebuje nebo už nechce pokračovat, tak se časem zadře, může úplně ztratit schopnost vysílat impulzy a postupně se znecitlivuje.

Mysl vyhrála, tělo prohrálo. Stojí před námi vítěz, který si neuvědomil, ze pravě skončil. Máme oslabené nejen fyzické zdraví, ale také schopnost radovat se ze života, přicházejí úzkosti, včetně snížené citlivosti vnímat nejen potěšení ze sexuality.

Jak využít impulzy z těla pro šťastný život?

Tím, že se naučíte věnovat pozornost tělu a jeho sdělením a budete schopni vycházet vědomě vstříc oběma, tělu i mysli, začínáte dělat kroky k dosažení fyzického i psychického zdraví a rovnováhy. 

Vedení, které nabízím na lekcích jógy, retreatech i při individuální práci, vás učí znovu se napojit na své tělo. Techniky, které používám, zvyšují všímavost k tělesným impulzům, schopnost udržet pozornost a tím pádem podporují i schopnost dělat vědomá rozhodnutí. Výsledkem je celkové zdraví, vyrovnanost a radost ze života.

Pokud toužíte se na sebe zase více napojit a prožívat, doporučuji zářijový retreat Jóga & dech v Krkonoších nebo 14denní pobyt Jóga na Bali v březnu 2025, kde bude prostor i pro hlubší meditační ponory.

Těším se na společné setkání, ať už osobně nebo online.